CORTEN jest bardzo odporny na warunki atmosferyczne. Dzięki obecności pierwiastków stopowych, prawie nie przepuszcza tlenu. Zawdzięcza to patynie, która tworzy się na powierzchni stali. W warunkach, kiedy powierzchnia jest raz mokra, a raz sucha, proces tworzenia się patyny wynosi 18-36 miesięcy. Szybciej się tworzy na terenach wiejskich, a mniej dynamicznie na obszarach morskich, ponieważ powietrze zabiera dużo soli.

Kolor patyny z początku jest rudawo-brązowy, często zabarwienie jest nierównomierne, jednak z upływem czasu nabiera jednolitego odcienia. Warto w pierwszych tygodniach ustawić produkt z daleka od powierzchni trudnych do czyszczenia. Szczególnie zaleca uważać się na posadzki, płyty chodnikowe i bruk – rdzawa powłoka może je ubrudzić, jednakże po czasie ten problem znika. Uzyskaniu równomiernej, jednolitej patyny sprzyja ulokowanie produktu w miejscach o równomiernym wpływie czynników zewnętrznych, należy unikać zadaszeń i miejsc narażonych na wahania temperatury.

Produktom cortenowskim nie jest straszny upływ czasu, nie wymagają one zabiegów pielęgnacyjnych ani ochronnych. Unikać należy detergentów, które zawierają kwas lub alkohol, a także innych materiałów ocynkowanych i galwanizowanych jako elementu mającego dłuższą styczność z cortenem.

Aby przyśpieszyć naturalny proces rdzewienia stali cortenowskiej, można zastosować dwa sposoby.

  1. Jednym z nich jest umycie produktu z cortenu płynem do naczyń oraz codziennie oblewanie lub spryskiwanie go wodą, przez najbliższe dwa tygodnie.
  2. Kolejnym ze sposobów jest przecieranie produktu z cortenu ścierką nasączoną octem lub wodą z solą. Taki zabieg przyśpieszy starzenie się produktu, zachowując przy tym jego właściwości. Proces należy powtarzać przez kilka dni.